Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Smink történelem

A nők mindig is imádták sminkelni magukat. Időszámításunk előtt jóval már hajukat, arcukat, körmüket festették, felhasználták a gyógynövények és színes kőzetek porait, oldatait. A bőr szépítésére és díszítésére való hajlam az ember fejlődésének már igen korai szakaszában jelentkezett. Idõszámításunk elõtt Menes fáraó sírjában a sok ékszer mellett szempillafestékre, rúzsra, fésűkre, egyéb szépítőszerekre- és eszközökre leletek a régészek. Az előkelő, gazdag hölgyek szintén ilyen kozmetikumokat használtak.

 

elizabeth-taylor-cleopatra.jpg 

Az egyiptomiak tökéletesen tisztában voltak a szép bőr és az igéző szemek csábító hatásával. Ugyanígy, az első század tájékán a Rómaiak is rájöttek, hogy milyen nagyszerűen használható az ólomszulfid a szem kontúrozására, és a szempillák kiemelésére. A Rómaiak ezen kívül még krétát is használtak a bőr fehérítésére, és ismerték már a rúzst is. A görög-római és perzsa hatások hozták a hennával való haj és arcfestést divatba.


A smink az idővel egyre népszerűbbé vált. A középko

rra az európai kultúrákban győzedelmeskedett a sápadt bőr divatja. A fehér bőr egyszeriben a vagyon, és a társadalmi rang szimbólumá vált. A nők nagyon messzire merészkedtek, hogy elérjék az áhított fehér bőrt: képesek voltak még rendszeresen kivéreztetni is magukat az áhított sápadtság elérésének érdekében.  Csak a gazdagok engedhették meg maguknak a pirosító használatát. A sápadt bőr divatja folytatódott az itáliai reneszánsz során is. A nők újra minden eszközt megragadtak, hogy megfeleljenek a szépségideálnak, és nem riadtak vissza az olyan mérgező szerek használatától sem, a vágyott bőrszín érdekében, mint az ólom, és az arzén. Erzsébet korában a smink használata már egyet jelentett a rossz egészségi állapottal. A nők a tojásfehérjéhez nyúltak, hogy egészséges ragyogást adjanak az arcuknak. Az erős smink a különféle kórságok eltüntetésére szolgált. Köszönettel tartozunk a 18. századi franciáknak akik visszahozták az életet, és az életvidámságokt az arcokra a piros smink használatával. A vörös ajkak és az arcpír egyet jelentett az egészséggel, és a szórakozással.

 

 

 

 
 

 

Utolsó kép
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 28877
30 nap: 66
24 óra: 3